De laatste tijd hoor je overal over kunstmatige intelligentie, of AI. Misschien heb je er al iets over gelezen, of zelfs een keer een chatbot geprobeerd. Maar wat is AI eigenlijk, en waarom gaat het allemaal zo snel? In deze blog leggen we het stap voor stap uit, zonder ingewikkelde termen.
Wat is AI precies?
AI is eigenlijk een slimme computer die dingen kan doen waar je normaal gesproken mensen voor nodig hebt. Denk aan het schrijven van teksten, het herkennen van gezichten in foto’s, of zelfs het geven van antwoorden op vragen. AI leert van voorbeelden: hoe meer informatie het krijgt, hoe slimmer het wordt.
Een simpel voorbeeld: als je een AI een heleboel plaatjes van katten laat zien en steeds vertelt: dit is een kat, zal de computer op een gegeven moment zelf herkennen wat een kat is, ook in nieuwe foto’s. Dit is hoe AI steeds beter wordt.
Waarom gaat het zo snel?
AI bestond al langer, maar de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Computers zijn sneller geworden, er is meer data om van te leren, en slimme bedrijven zoals Google en Microsoft investeren er miljarden in. Hierdoor kan AI nu teksten schrijven, stemmen nadoen en zelfs video’s maken die bijna niet van echt te onderscheiden zijn.
Je hebt misschien al gehoord van ChatGPT, een AI die in enkele seconden hele verhalen, e-mails of zelfs recepten kan bedenken. Of van AI die automatisch foto’s kan bewerken of spraakberichten om kan zetten in tekst. Handig, toch?
Maar pas op: AI wordt ook door oplichters gebruikt!
Net zoals AI handige dingen kan doen, kunnen kwaadwillenden er ook misbruik van maken. Hackers en internetoplichters gebruiken AI om hun phishing-berichten veel geloofwaardiger te maken.
Vroeger zaten er vaak spelfouten in nepmails van banken of overheidsinstanties, waardoor je ze makkelijk herkende. Nu kan AI perfecte teksten maken in foutloos Nederlands, waardoor nepmails of valse WhatsApp-berichten steeds echter lijken.
Denk bijvoorbeeld aan:
-Een nep-e-mail van je bank die er heel officieel uitziet en je vraagt ergens in te loggen.
-Een bericht van een familielid dat zogenaamd in nood zit en snel geld nodig heeft.
-Een telefoontje of spraakbericht dat klinkt als een bekende, maar eigenlijk door AI is nagebootst.
Hoe blijf je veilig?
Omdat nepmails en berichten steeds moeilijker te herkennen zijn, is het belangrijk om altijd eerst de afzender te controleren voordat je ergens op klikt of geld overmaakt.
-Twijfel je over een e-mail van de bank? Bel zelf de officiële klantenservice, niet het nummer in de mail.
-Krijg je een WhatsApp-bericht van je kleinkind dat geld nodig heeft? Bel hem of haar zelf op om het te controleren.
-Krijg je een onverwacht bericht waarin je op een link moet klikken? Doe het niet voordat je zeker weet dat het klopt.
AI is niet eng, maar blijf alert!
AI kan geweldige dingen, en het zal de komende jaren alleen maar vaker worden gebruikt. Maar zoals met alle nieuwe technologie is het belangrijk om ook de risico’s te kennen. Door goed op te letten en bij twijfel altijd zelf contact op te nemen met de afzender, kun je veilig blijven in deze steeds digitalere wereld.
Hulp nodig of vragen? Bij ICT aan de Lek staan we altijd klaar om je te helpen met al je digitale vragen. Zo zorgen we samen voor een veilige online ervaring!
Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?
Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Contact
ICT aan de Lek
Scheepmakersstraat 11
2931GM Krimpen aan de Lek
Info@ictaandelek.nl
0180-201401