Ga naar de inhoud

Tien manieren waarop Hackers via Phishing aan je gegevens proberen te komen

Dat je online op je hoede moet zijn weet iedereen gelukkig inmiddels wel. Hackers proberen op tal van manieren aan jouw gegevens te komen. Vandaag bekijken we tien veelvoorkomende Phishing methodes.

Phishing is een van de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen. Het is een methode waarbij cybercriminelen proberen je persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, creditcardinformatie of bankgegevens, te stelen door zich voor te doen als betrouwbare personen of bedrijven. Phishing kan via verschillende kanalen plaatsvinden, zoals e-mail, sms, sociale media en zelfs telefoongesprekken. In dit blog lees je tien manieren waarop hackers proberen je gegevens te bemachtigen via phishing.

E-mailphishing is de meest voorkomende vorm van phishing. Hackers sturen een e-mail die lijkt afkomstig te zijn van een betrouwbare bron, zoals je bank of een online winkel. De e-mail bevat vaak een link die je naar een nepwebsite leidt, waar je persoonlijke informatie kunt invoeren. Let altijd op de afzender en controleer of de URL klopt.

Spear phishing is gerichter dan reguliere phishing. In plaats van een massa e-mails te sturen, richten hackers zich specifiek op een persoon of organisatie. Ze gebruiken vaak informatie die ze van je sociale media hebben verzameld om hun berichten geloofwaardiger te maken. Zorg ervoor dat je niet teveel persoonlijke informatie deelt op je sociale media.

Vishing is phishing via de telefoon. Hackers bellen je en doen zich voor als een medewerker van je bank, je creditcardmaatschappij of een andere vertrouwde instantie. Ze vragen vaak om je gegevens of om een beveiligingscode. Vertrouw nooit een onverwachte oproep waarin om je gegevens wordt gevraagd en hang gewoon op.

Smishing is phishing via sms. Je ontvangt een bericht dat lijkt van een vertrouwde bron te komen, zoals je bank, een incassobureau of een bezorgdienst. Het bericht bevat vaak een link die je naar een nepwebsite leidt of vraagt om je gegevens in te voeren. Open geen verdachte links in sms-berichten, zelfs als ze van een bekend nummer komen!

Whaling is een vorm van spear phishing die zich richt op high-profile doelwitten, zoals CEO’s of andere belangrijke medewerkers binnen een bedrijf. De aanvallers proberen toegang te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie door zich voor te doen als een externe partner of klant.

Pharming is een techniek waarbij een hacker je naar een nepwebsite leidt, zelfs als je het juiste webadres intypt. Dit gebeurt vaak doordat de DNS-instellingen van je computer of netwerk worden aangepast. Zorg ervoor dat je antivirussoftware up-to-date is om pharming-aanvallen te voorkomen.

Pop-ups zijn vaak de gewelddadige manier waarop hackers proberen je gegevens te verkrijgen. Wanneer je een website bezoekt, kan een pop-up verschijnen die je vraagt om je persoonlijke informatie in te voeren. Deze pop-ups lijken vaak op die van betrouwbare websites, maar ze zijn in werkelijkheid nep.

Hackers kunnen zich via sociale media voordoen als vrienden of bedrijven en je vragen om persoonlijke informatie of je naar een nepwebsite te leiden. Wees altijd voorzichtig met het klikken op links of het delen van informatie op sociale media, vooral als het gaat om onbekende bronnen.

Soms gebruiken hackers angst om je snel te laten handelen. Ze sturen je bijvoorbeeld een e-mail waarin staat dat je bankrekening wordt bevroren tenzij je snel reageert. Dit soort phishing is bedoeld om je onder druk te zetten zodat je je gegevens snel invoert zonder goed na te denken.

Sommige phishing-aanvallen bevatten malware, zoals virussen of Trojaanse paarden, die automatisch worden gedownload wanneer je op een link klikt of een bestand opent. Deze malware kan vervolgens je persoonlijke gegevens stelen. Wees voorzichtig met het openen van bijlagen of links in e-mails van onbekende afzenders.

Behandel elk bericht met de nodige achterdocht. Banken vragen nooit om geld en (klein) kinderen die ineens om geld vragen zijn genoeg om alle alarmbellen af te laten gaan.

  • Controleer altijd de afzender: Let op verdachte e-mailadressen of telefoonnummers (en bel terug op de bij jou bekende telefoonnummers en doe navraag).
  • Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA): Dit biedt extra beveiliging voor je accounts.
  • Wees voorzichtig met links: Klik nooit op links in e-mails, sms’jes of berichten van onbekende afzenders. Ook niet in mails van de overheid, banken of andere overheidsinstanties.
  • Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat je antivirussoftware en besturingssysteem up-to-date zijn om bescherming te bieden tegen malware.

Bang dat je een phishing bericht hebt ontvangen? Laat ons het checken!

Vul onderstaand formulier in en we kijken met je mee!

Contact-footer

ICT aan de Lek
Scheepmakersstraat 11
2931GM Krimpen aan de Lek
Info@ictaandelek.nl
0180-201401

Mis geen enkele belangrijke update meer met onze nieuwsbrief.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Hoi! 👋
Schrijf je in voor de ICT aan de Lek nieuwsbrief en ontvang

Handige tips om je computer sneller en veiliger te maken en updates over de nieuwste technologie en software.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

×