Veel mensen denken dat een mesh-netwerk dé oplossing is voor slecht wifi-bereik. Maar zonder de juiste instellingen kan het juist extra problemen veroorzaken. In deze blog leg ik uit waarom dat gebeurt en hoe je het goed aanpakt.
Laatst werd ik gebeld door een klant die een duur mesh-systeem1 had. Hij verwachtte perfecte wifi, maar in plaats daarvan kreeg hij… nóg meer problemen. Trage verbindingen, wegvallend internet, en apparaten die elkaar niet ‘zagen’. Hij was er behoorlijk klaar mee en stond op het punt een nieuw Mesh systeem te gaan kopen—zijn huidige was tenslotte al vier jaar oud.
Voordat hij die stap zette, vroeg hij mij of ik eerst kon kijken of er nog iets te redden viel. Toen ik zijn klachten hoorde en wat doorvroeg, kreeg ik al snel een vermoeden wat er misging… Dubbel NAT.
Wat is dubbel NAT?
Om te begrijpen waarom mijn klant problemen had, is het belangrijk om eerst uit te leggen wat dubbel NAT is.
NAT (Network Address Translation) is een techniek die routers gebruiken om meerdere apparaten in een netwerk via één extern IP-adres met het internet te laten communiceren. Dit is standaardgedrag bij vrijwel alle routers.
Bij dubbel NAT gebeurt dit proces echter twee keer. Dit komt meestal voor als er twee routers achter elkaar in het netwerk actief zijn, bijvoorbeeld:
- De modem-router van de internetprovider (die al NAT uitvoert).
- Een tweede router of mesh-systeem, dat óók NAT uitvoert.
Omdat beide routers hun eigen netwerk creëren en IP-adressen toewijzen, ontstaan er verbindingsproblemen. Apparaten achter de tweede router (zoals smart home-apparaten, smartphones, gameconsoles en printers) kunnen hierdoor niet goed communiceren met apparaten of diensten buiten dat netwerk.
Waarom is dubbel NAT een probleem?
Dubbel NAT veroorzaakt vaak de volgende issues:
- ❌ Trage of instabiele verbindingen – Vooral bij online gaming, streamen van films en/of muziek en videoconferencing.
- ❌ Port forwarding werkt niet goed – Handmatig poorten openzetten wordt lastiger of onmogelijk.
- ❌ Apparaten kunnen elkaar niet vinden – Denk aan printers, IP-camera’s en smart home-apparaten.
- ❌ Problemen met VPN’s en VoIP – Externe verbindingen kunnen niet goed tot stand komen.
Kort gezegd: dubbel NAT creëert een onnodige extra barrière in je netwerk, wat vaak leidt tot frustrerende wifi-problemen.
Oplossingen voor Dubbel NAT
Nu we weten dat Dubbel NAT diverse netwerkproblemen kan veroorzaken, gaan we nu verder met mogelijke oplossingen. De oplossingen hieronder zijn goed toepasbaar voor mensen met enige netwerkkennis, heb je die niet dan is het altijd verstandig een specialist in te schakelen.
- Bridge Mode Inschakelen De eenvoudigste oplossing voor dubbel NAT is het inschakelen van de bridge mode op de eerste router (meestal de modem-router van je internetprovider). Door de router in bridge mode te zetten, wordt de routerfunctie gedeactiveerd, zodat deze alleen fungeert als een modem. Dit voorkomt dat de router IP-adressen vertaalt, waardoor de tweede router de enige is die NAT uitvoert. Hiermee voorkom je dubbele vertaling van IP-adressen en de bijbehorende problemen.
- DMZ Instellen Een andere manier om dubbel NAT te omzeilen is door de tweede router in de DMZ (Demilitarized Zone) van de eerste router te plaatsen. Dit betekent dat al het inkomende verkeer direct naar de tweede router wordt gestuurd, waardoor NAT-problemen op de eerste router worden omzeild. Deze oplossing vereist echter wel dat je een goede firewall-configuratie hebt om je netwerk te beschermen.
- Gebruik Slechts Eén Router De meest efficiënte manier om dubbel NAT te voorkomen, is door simpelweg de tweede router te verwijderen en maar één router te gebruiken. Dit kan vooral handig zijn in kleinere netwerken waar de modem/router van de provider voldoende dekking biedt. Als je extra netwerkapparatuur nodig hebt, kun je een access point (voor een groter WIFI bereik) of een switch (voor meer bekabelde aansluitingen) gebruiken in plaats van een volledige router.
- Access Point Mode Als je een tweede router hebt (zoals een mesh netwerk) die je wilt blijven gebruiken voor extra wifi-dekking, kun je deze instellen als een access point in plaats van als een router. In deze modus wordt de tweede router alleen gebruikt om het netwerk uit te breiden, zonder de noodzaak voor NAT. Dit zorgt ervoor dat er geen dubbele vertaling van IP-adressen plaatsvindt, en voorkomt netwerkproblemen die door dubbel NAT veroorzaakt worden.
Door één van deze oplossingen toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je netwerk efficiënt en probleemloos blijft functioneren, zonder de complicaties van dubbel NAT. Het belangrijkste is om de juiste configuratie te kiezen die past bij de opzet van je netwerk en je specifieke behoeften.
De oplossing voor mijn klant
Door middel van een netwerk onderzoek op locatie werd me als snel duidelijk dat dubbel NAT hier het probleem was. De router van zijn provider verzorgde WiFi en voerde NAT uit maar ook de mesh router (Netgear ORBI RB20) verzorgde WiFi en voerde NAT uit. Beide ook nog eens in verschillende netwerkreeksen2.
Aangezien de router van zijn internet provider geen mogelijkheid had voor een bridgemodus ben ik gegaan voor de Accesspoint oplossing. De WiFi op de router heb ik gedeactiveerd en de Mesh router en bijhorende satellieten heb ik ingesteld op ‘Accesspoint mode’. Nu haalt hij overal in huis een stabiele 400mb/s op zijn WiFi en zijn de problemen verdwenen. Geen irritaties meer tijdens het thuiswerken, een avondje netflixen of het streamen van muziek. Gewoon een goed en stabiel werkende WiFi omgeving.
Een goed WiFi-netwerk begint niet bij de aanschaf van de duuste apparatuur, maar bij een goed plan. Wil je zeker weten dat jouw netwerk stabiel, snel en toekomstbestendig is? Dan is het inschakelen van een specialist vaak een stuk goedkoper dan eindeloos zelf proberen.
Wil je advies over een mesh-netwerk, WiFi dekking of herken je de dubbel NAT problemen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen!
- Een mesh-netwerk bestaat uit meerdere verbonden access points die samenwerken om een sterk en betrouwbaar Wi-Fi-signaal in huis of op kantoor te bieden. Dit zorgt voor betere dekking, zelfs in grote of moeilijk bereikbare ruimtes, zonder signaalonderbrekingen. ↩︎
- Een netwerkreeks is een bereik van IP-adressen die binnen hetzelfde netwerk worden gebruikt. Het bestaat uit een netwerkadres (dat het netwerk zelf identificeert) en de hostadressen (die de specifieke apparaten binnen dat netwerk aanduiden).
Er zijn twee hoofdtypes netwerkreeksen:
Publieke netwerkreeksen: Dit zijn IP-adressen die wereldwijd uniek zijn en door apparaten op het internet worden gebruikt. Ze worden beheerd door organisaties zoals de Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Voorbeelden van publieke IP-adressen zijn bijvoorbeeld 8.8.8.8 of 172.217.3.78. Deze adressen kunnen rechtstreeks via het internet worden benaderd.
Lokale netwerkreeksen (ook wel privé netwerkreeksen genoemd): Deze worden gebruikt voor lokale netwerken, zoals thuis- of bedrijfsnetwerken, en zijn niet toegankelijk vanaf het publieke internet. Ze worden gedefinieerd door specifieke IP-bereiken die zijn gereserveerd voor privégebruik. De meest voorkomende zijn:
10.0.0.0 tot 10.255.255.255
172.16.0.0 tot 172.31.255.255
192.168.0.0 tot 192.168.255.255 ↩︎
Wil je advies over een mesh-netwerk, WiFi dekking of herken je de dubbel NAT problemen?
Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op
Contact
ICT aan de Lek
Scheepmakersstraat 11
2931GM Krimpen aan de Lek
Info@ictaandelek.nl
0180-201401